14/12/2007

Jerusalemin sypressimetsästä rauhan ja sovinnon työhön

Kohta lähdemme Jerusalemissa havupuun hankintaan. Sinne pitää lähteä jo aamulla seitsemältä, sillä parhaat sypressit viedään heti aamusta. Sahaa tai kirvestä ei tarvitse mukaan raahata, sillä Jerusalemin kaupunki pitää huolen hakkuupuolesta. Jokavuotiseen tapaan kaupunki lahjoittaa kaikkien kristittyjen järjestöjen perheille joulusypressin. Koonkin saa toivoa. Kaunis kädenojennus näin suuren juhlan alla juutalaisilta isänniltä.

Muslimit viettävät joulun alla adhaa - uhrijuhlaa - sen muistoksi, että Aabraham oli valmis uhraamaan poikansa Ismaelin Jumalalle. Juutalaisten joulukuinen juhla puolestaan on hanukkah. Lapset leikkivät hanukan aikaan hyrrillä, joissa on neljä kirjainta. Kirjaimet ovat lyhennys sanoista "suuri ihme tapahtui täällä." Ihme viittaa temppelin öljyyn, joka makkabilaissotien aikaan paloi päivän öljyllä kahdeksan päivää temppelin kynttelikössä.

Hanukkajuhlan symboli on 9-haarainen kynttelikkö, johon syttyy juhlan edetessä yksi kynttilä lisää pimeän tullen. Kaupungintalon pihalla on jättikokoinen kynttelikkö ja vaikka joulua ei vietetäkään juutalaisella puolella, koristevaloja on Jerusalemissa enemmän kuin Aleksin joulukadulla Helsingissä. Arabikristittyjen kaupat myyvät joulutavaraa suklaakoristeista ja muovikuusista aina puhallettaviin joulupukkeihin, pukkinaamareihin ja tonttulakkeihin.

Kristittyjen ihme tapahtui Betlehemin paimenten kedolla kaksituhatta vuotta sitten. Jeesuksen syntymäsijoille matkustaa tänäkin jouluna bussilasteittain ihmisiä. "Nyt Betlehemiin! Siellä me näemme sen, mitä on tapahtunut, sen, minkä Herra meille ilmoitti (Luk.2:10-11,15)."

Tämän päivän Bethlehem on Länsirannan puolella ja kaikki eivät pääse Länsirannan ja Israelin erottavan muurin toiselle puolelle. Viisaiden miesten matkatessa tähti oppaanaan ei ollut turistibusseja eikä muuria, mutta sen sijaan maantierosvoja ja roomalaisia. Minä pääsen Bethlehemiin. Hebronin tie Jerusalemista on koristeltu jouluvaloin. Voin laulaa paimenten kedolla joululauluja ja tunkea itseni sen jälkeen täpötäyteen joulukirkkoon.

Betlehemin kristityltä lihakauppiaalta ostamani kinkun kuljetan kotiin moottoripyörän tarakalla. Odotan check pointilla , että sotilas sukeltaa tutkimaan reppuni syvyyksiä, ja kuvittelen hänen ilmeensä, kun repun sisällöksi paljastuu saastainen sikalasti. Pettymyksekseni meitä ei pysäytetä lainkaan. Joulupöytään haen juutalaiselta torilta sen possun seuraksi kalkkunan. Joulupöydässämme tehdään rauhan ja sovinnon työtä: arabiporsasta ja juutalaista kalkkunaa.

No comments: