14/12/2007

Gospel Riders avaus Jerusalemissa

Gospel Riders on kristillinen moottoripyöräkerho. Jäseniä Suomessa on noin 650, joista viisi - Seppo Käpynen, Hannu ja Pirkko Häivölä, sekä Pike ja Mika Saarinen - olivat mukana Gospel Ridersien Jerusalemin osaston avajaisissa joulukuun 12. päivä. Jerusalemin kerho on osa Suomen Lähetysseuran ja Jordanian ja Pyhän maan luterilaisen kirkon (ELCJHL) työtä. Idea kerhon perustamisesta Jerusalemiin oli Roy Rissasen, joka toimii kerhon presidenttinä.

Gospel Riders -kerhon tavoitteena pyhällä maalla on toimia sekä arabien että juutalaisten parissa. Kaikki kerhon säännöt hyväksyvät ovat tervetulleita mukaan toimintaan. ELCJHL:n piispa Dr. Munib Younan mainitsi pitävänsä erityisesti Mikan ja Piken nahkaliivien selässä olevasta tunnuslauseesta: "Ei ole pyhimystä ilman menneisyyttä, eikä syntistä ilman tulevaisuutta."

Piispan mukaan kristillinen moottoripyöräkerho voi Jerusalemissa palvella nuorten aikuisten ja miksei vanhempienkin seurakuntalaisten parissa. "Varsinkin nuoria on vaikea saada sunnuntaiaamuna hereille ja kirkkoon. Kristilliseltä pohjalta toimiva kerho on tavallisesta seurakuntatoiminnasta poikkeava foorumi, joka voi tavoittaa väkeä myös seurakunnan ulkopuolelta. Se voi toimia dialogin työmuotona eri uskontojen parissa."

Roy Rissanen haluaa nähdä kerhon toiminnan osana Lähetysseuran rauhan ja sovinnon työtä. "Toiveenamme on myös palestiinalaisalueilla tapahtuva toiminta, mahdollisesti endurotyyppinen kerho nuorille seurakunnan puitteissa. Liikkumisrajoitukset Länsirannan ja Israelin välillä hankaloittavat yhteistyötä, joten meidän pitää mennä itse muurin toiselle puolen", Roy sanoo.

Lähetysseuran Shalhevetjah -keskuksella vietettyjen avajaisten lopuksi muutama onnekas pääsi pyöräilemään, loput seurasivat autolla. Seuraavana päivänä kaikki Suomen kerholaiset pyörähtivät Öljymäellä ja Vanhassa kaupungissa pyörän selässä. Pike totesi, "ettei ihminen ole koskaan liian vanha kokeakseen jotain uutta. Öljymäeltä näkyivät alhaalla öisen Jerusalemin valot, ajoimme sisään Vanhaan kaupunkiin Jaffo -portista ja ulos Siionin portista. Upea kokemus!"

Ennen kotimaahan paluutaan Suomen kerholaiset saivat tilaisuuden osallistua kokoontumisajoon Tel Avivin lähistöltä Aradiin. Kerholaiset osallistuivat myös Lähetysseuran diakonia- ja katulähetystyöhön Tel Avivissa. Joulupukkiakin ehdittiin kyytiämään Jerusalemissa Gospel Ridersien toimesta. Palvelutehtävässä kun ollaan.

Jerusalemin sypressimetsästä rauhan ja sovinnon työhön

Kohta lähdemme Jerusalemissa havupuun hankintaan. Sinne pitää lähteä jo aamulla seitsemältä, sillä parhaat sypressit viedään heti aamusta. Sahaa tai kirvestä ei tarvitse mukaan raahata, sillä Jerusalemin kaupunki pitää huolen hakkuupuolesta. Jokavuotiseen tapaan kaupunki lahjoittaa kaikkien kristittyjen järjestöjen perheille joulusypressin. Koonkin saa toivoa. Kaunis kädenojennus näin suuren juhlan alla juutalaisilta isänniltä.

Muslimit viettävät joulun alla adhaa - uhrijuhlaa - sen muistoksi, että Aabraham oli valmis uhraamaan poikansa Ismaelin Jumalalle. Juutalaisten joulukuinen juhla puolestaan on hanukkah. Lapset leikkivät hanukan aikaan hyrrillä, joissa on neljä kirjainta. Kirjaimet ovat lyhennys sanoista "suuri ihme tapahtui täällä." Ihme viittaa temppelin öljyyn, joka makkabilaissotien aikaan paloi päivän öljyllä kahdeksan päivää temppelin kynttelikössä.

Hanukkajuhlan symboli on 9-haarainen kynttelikkö, johon syttyy juhlan edetessä yksi kynttilä lisää pimeän tullen. Kaupungintalon pihalla on jättikokoinen kynttelikkö ja vaikka joulua ei vietetäkään juutalaisella puolella, koristevaloja on Jerusalemissa enemmän kuin Aleksin joulukadulla Helsingissä. Arabikristittyjen kaupat myyvät joulutavaraa suklaakoristeista ja muovikuusista aina puhallettaviin joulupukkeihin, pukkinaamareihin ja tonttulakkeihin.

Kristittyjen ihme tapahtui Betlehemin paimenten kedolla kaksituhatta vuotta sitten. Jeesuksen syntymäsijoille matkustaa tänäkin jouluna bussilasteittain ihmisiä. "Nyt Betlehemiin! Siellä me näemme sen, mitä on tapahtunut, sen, minkä Herra meille ilmoitti (Luk.2:10-11,15)."

Tämän päivän Bethlehem on Länsirannan puolella ja kaikki eivät pääse Länsirannan ja Israelin erottavan muurin toiselle puolelle. Viisaiden miesten matkatessa tähti oppaanaan ei ollut turistibusseja eikä muuria, mutta sen sijaan maantierosvoja ja roomalaisia. Minä pääsen Bethlehemiin. Hebronin tie Jerusalemista on koristeltu jouluvaloin. Voin laulaa paimenten kedolla joululauluja ja tunkea itseni sen jälkeen täpötäyteen joulukirkkoon.

Betlehemin kristityltä lihakauppiaalta ostamani kinkun kuljetan kotiin moottoripyörän tarakalla. Odotan check pointilla , että sotilas sukeltaa tutkimaan reppuni syvyyksiä, ja kuvittelen hänen ilmeensä, kun repun sisällöksi paljastuu saastainen sikalasti. Pettymyksekseni meitä ei pysäytetä lainkaan. Joulupöytään haen juutalaiselta torilta sen possun seuraksi kalkkunan. Joulupöydässämme tehdään rauhan ja sovinnon työtä: arabiporsasta ja juutalaista kalkkunaa.